ΧΑΛΙΑ

Τα χαλιά μας είναι ο χώρος που κυκλοφορούν τα κατοικίδια μας , η “παιδική χαρά” των παιδιών μας αφού τις περισσότερες ώρες εκεί θα κάτσουν , θα παίξουν και σίγουρα θα θέλαμε να είναι πραγματικά καθαρά και να έχουμε υγιεινή στο σπίτι μας. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που έχουν αλλεργία στην σκόνη αφού τα χνούδια και τα μικροσωματίδια που περιφέρονται στον αέρα προέρχονται από τα χαλιά μας.

Πότε είναι πραγματικά καθαρό ένα χαλί ?

Για να καθαριστεί σωστά και σε βάθος ένα χαλί δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Δεν αρκεί δηλαδή η κοινή ηλεκτρική σκούπα γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να καταστρέφει το πέλος του χαλιού πηγαινοφέρνοντας τα σκουπίδια χωρίς να μπορεί να τα ξεκολλήσει από τις ίνες του χαλιού. Οι ίνες του χαλιού αποτελούνται από θύλακες στους οποίους “κρύβονται” σκόνη και ρύποι. Η σκόνη είναι μικρά σωματίδια πυριτίου ουσιαστικά γυαλί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου την θραύση των ινών και την φθορά του χαλιού. Ένα τεστ με σόδα στην παρουσίαση της Kirby θα σας πείσει.

Μάλλινη ίνα χαλιού σε μικροσκόπιο

Χρειάζονται λοιπόν 3 πράγματα να γίνει σωστός και βαθύς καθαρισμός : A) Να έχουμε μεγάλη ροή αέρα δηλαδή τουρμπίνα Β) Να έχουμε το σωστό ύψος ώστε να μην καταστρέφουμε το χαλί μας και Γ) Να τινάξουμε δυνατά και γρήγορα το χαλί ώστε να ξεκολλάμε την βρομιά και τα σκουπίδια που είναι κολλημένα στις ίνες του χαλιού μας.

Κάθε πότε πρέπει να το καθαρίζουμε ?

Ακόμα και αν έχουμε μόλις παραλάβει από το ταπητοκαθαριστήριο τα πλυμένα χαλιά μας θα παρατηρήσετε ίσως κάποια κομμάτια έχουν λίγο διαφορετικό χρώμα ή εχουν διαφορετική υφή από άλλα κομμάτια. Σε λίγο χρονικό διάστημα θα παρατηρήσουμε ότι το χαλί μας έχει “βρωμίσει” γρήγορα και προσπαθούμε με τις κοινές ηλεκτρικές σκούπες του εμπορίου να τα καθαρίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Οποιοδήποτε καθαριστικό κι αν χρησιμοποιήσετε γίνεται μάλλον χειρότερο. Ο λόγος είναι απλός : Πάνω στην σκόνη πέφτει υγρό και σχηματίζει αμέσως λάσπη δηλαδή βλέπουμε “λεκέ”. Χρειάζεται λοιπόν συχνά ένα “τίναγμα” δηλαδή σκούπισμα με την Kirby και μετά όπως ένα μάλλινο ύφασμα έτσι και το χαλί μας ένα συχνό βιολογικό πλύσιμο με ξηρό ενεργό αφρό.

Μπορούμε μέσα στο σπίτι να πλύνουμε χαλιά ? Δεν θα κάνουμε ζημιά στο χειροποίητο χαλί μας ?

Η Kirby έχει χρυσό πιστοποιητικό για τα χαλιά για βαθύ καθαρισμό και βιολογικό πλύσιμο και δεν κάνει καμμία απολύτως ζημιά στα χαλιά. Ο λόγος ? Χρησιμοποιεί 100% βιολογικό απορρυπαντικό (μηλόξυδο – πράσινο σαπούνι) αραιωμένο 1/10 με νερό της βρύσης. Το σύστημα πλύσης χαλιών Avalir 2 παράγει ένα ξηρό ενεργό αφρό με 5% υγρασία και 95% αέρα. Έτσι τα χαλιά μας δεν “βρέχονται” είναι λίγο νωπά μετά το πλύσιμο και σε 30-50 λεπτά είναι στεγνά και μπορούμε να πατήσουμε. Μπορούμε πλέον να πλένουμε πάνω στο ξύλινο δάπεδο χειμώνα τα χαλιά μας όσες φορές θελουμε !!!